czwartek, 23 sierpnia 2012

FOCACCIA



Wersja letnia focacci. Z pomidorami, cebulą i ziołami z mojego zielnika. Doskonale smakuje też wersja z samą oliwą i ziołami. Idealna do maczania w oliwie i occie balsamicznym :)

SKŁADNIKI:

  • 450g mąki pszennej
  • 1 paczka drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml letniej wody


Dodatki: pomidory, cebula (u mnie czerwona), oliwa z oliwek, zioła (u mnie oregano i tymianek).

Do miski wsypać mąkę, posypać ją drożdżami i solą. Dolać wodę. Zarobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość (zależy od temperatury, u mnie dzisiaj okolo 40 min).   Ponownie zarabiać przez 3-4 minuty, odstawić na 30 min.
Rozwałkować na niezbyt cienki placek, zrobić palcem wgłębienia. Położyć pomidor w plastrach, półksiężyce cebuli, posypać ziołami i ewentualnie solą, skropić oliwą.
Piec w temperaturze 200C (z termoobiegiem) około 20 minut.


Smacznego :)




5 komentarze :

kuchenny bałagan

Bardzo lubię focaccię, z pomidorkami smakuje pysznie :)

Evela

właśnie nastawiłam ciasto ... zobaczymy co będzie

Ciachomania

i jak? smakowało?

Evela

Wyszło pysznie, choć trochę za grube ciasto zrobiłam ale to mój błąd. Ale te pomidory ahhhhh , mąż zażyczył sobie jutro powtórki na obiad...

Ciachomania

suuuper! :)