niedziela, 19 sierpnia 2012

KRUCHE CIASTECZKA


Idealne do herbaty. Pozwalają na wiele modyfikacji- w okresie świątecznym można dodać do nich przyprawę korzenną czy cynamon. Stwarzają dużo możliwości w kwestii dekorowania, choć u nas w domu największą popularnością cieszą się te "naturalne". W zamkniętym pojemniku można je przechowywać 2-3 tygodnie.

SKŁADNIKI:

  • 500g mąki pszennej
  • 150g zimnego masła
  • 175g cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia (na 0.5kg mąki)
  • 1/2 łyżeczki sody




Utrzeć jajka i żółtko z cukrem. Dodać masło, a następnie mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Odłożyć do lodówki na minimum pół godziny. Po wyjęciu wałkować na grubość około 0.5cm i wycinać dowolne kształty.
Piec w temperaturze 180C (z termoobiegiem) około 10 minut (aż będą lekko brązowe na brzegach).

Smacznego :)







5 komentarze :

Magda

uwielbiam kruche ciasteczka :) do kawy, do herbaty :) pycha!

whiness

Zawsze robiłam takie jako dziecko :) Przepyszne w swej prostocie.

Schokolade Inspirationen

Ale masz słodką foremkę do wykrawania ciasteczek:)

Ciachomania

dziękuję! ciastek należy do moich faworytów :)

Anonimowy

Świetny przepis, ciasteczka bardzo kruche i lekkie ;]
tym razem dodałam trochę cynamonu, wyszły jeszcze lepsze ;]