sobota, 15 września 2012

CHOCOLATE CHIP COOKIES





Trzeci dzień pada. To idealna pogoda na comfort food. Moim są te ciasteczka. Wybaczcie nazwę angielską, ale polski tytuł- ciasteczka z czekoladą, moim zdaniem, nie oddaje ich charakteru. To nie wypiek w stylu piegusek, ale ciągnące się, bardzo słodkie ciasteczka, o delikatnie karmelowej nucie (zasługa brązowego cukru). Szukałam tego smaku od dłuższego czasu, próbowałam różne przepisy, częściowo zaspokoiły mnie ciasteczka z Subway'a. Te są idealne. Niestety nie udało mi się kupić groszków czekoladowych, ale pokruszona mleczna czekolada, sprawdza się bardzo dobrze. Inspirowane przepisem Nestle.

SKŁADNIKI:

  • 226g miękkiego masła (koniecznie masło)
  • 270g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka
  • 150g cukru
  • 135g brązowego cukru
  • 150g mlecznej czekolady (może być wymieszana z gorzką)


Wymieszać mąkę z sodą i solą. Pokruszyć czekoladę (można tłuczkiem do mięsa). Miękkie masło utrzeć z obydwoma rodzajami cukru. Dodawać po jednym jajku. Następnie porcjami wsypywać mąkę z sodą i solą.   Dodać pokruszoną czekoladę. Nakładać na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową) małe porcje (około łyżeczki) w dużych odstępach. Ciastka same "rozpłyną" się w trakcie pieczenia.
Piec w temperaturze 190C (termoobieg) 8-9 minut (aż brzegi będą delikatnie brązowe). Ciastka po upieczeniu są miękkie, w miarę stygnięcia nabierają odpowiedniej konsystencji. Studzić na kratce.

Smacznego :)




6 komentarze :

Inka

świetne ciacha!

Ciachomania

dziękuję :)

Paulina

kojarzą mi się z takimi ciastkami jakie zawsze jadł ciasteczkowy potwór:D super!

Schokolade Inspirationen

Niby malusieńkie, ale potrafią ucieszyć:)

Madame Edith

Także lubię ciasteczka z Subway'a. Dobrze znać przepis na podobne pyszności :)
Wykorzystam, dziękuję!

Z pozdrowieniami,
Edith

Anonimowy

wyglądają na smaczne ;))