sobota, 27 października 2012

CIASTO DYNIOWE Z MASCARPONE





W tym roku odkryłam dynię! W sumie lepiej późno niż wcale :) Była już zupa krem, pierogi, w końcu przyszła pora na ciasto. Gdy mamy gotowe puree (bez problemu można je mrozić), przygotowanie dowolnej kombinacji dyniowej jest łatwe i szybkie. Ciasto widziałam na stronie Marthy Stewart, zmieniłam nieco proporcje i przyprawy, dodałam mascarpone na wierzch. Wygląda i smakuje świetnie. Lekko wilgotne, aromatyczne. A zapach podczas pieczenia- fantastyczny, będzie jak znalazł na okres świąteczny :)

SKŁADNIKI:
  • 170g miękkiego masła
  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 1.5 szklanki puree z dyni
  • 250g mascarpone
  • 1 niecała szklanka drobnego cukru (lub cukru pudru)

Puree z dyni: dynię (polecam hokkaido) pociąć na 8 części. Wyjąć pestki. Piec w temperaturze 180C około 40 minut (aż będzie miękka). Po ostudzeniu odciąć skórę, puree zmiksować blenderem. Używać do zup, ciast, pierogów. Można mrozić.

Wymieszać mąkę, sól, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia. Utrzeć masło z cukrem, aż będzie puszyste. Dodawać po jednym jajku. Następnie wlać mleko, dodać puree z dyni, wymieszać. Wsypać wymieszane suche składniki, wymieszać. Formę (u mnie  32x 28cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
Piec w temperaturze 180C(termoobieg) 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka).

Mascarpone zmiksować z cukrem na puszysty krem. Jak ciasto wystygnie- posmarować kremem. Wstawić do lodówki.



Smacznego :)










4 komentarze :

Schokolade Inspirationen

Korzenna nutka.. rozgrzewające smaki:)

Droczilka

Chętnie zjadłabym kawałek albo dwa. Wygląda pysznie!

ola in the kitchen

Ja zamknęłam piure z dyni w słoikach :} Ciacho wygląda apetycznie.

Charlotte

mmmmmm super ze to mascarpone a nie jakis ultraslodki lukier