środa, 31 października 2012

ORZECHY W KARMELU


Te orzechy kojarzą mi się ze świątecznymi jarmarkami i ciepłymi orzeszkami sprzedawanymi w papierowych rożkach. Jest to przepis baza i zachęcam do próbowania różnych kombinacji. Użyłam orzechów włoskich, ale równie dobrze mogą być to orzeszki ziemne (bez soli), obrane migdały czy orzechy pekan. Tym razem wersja na słodko, z cynamonem, ale bardzo dobre są też na ostro- wtedy do karmelu dodajemy chilli, sól, pieprz czy inne ulubione przyprawy. Jedyny minus- karmel jest gorący i nie należy go próbować, aż ostygnie, więc przyprawy dodajemy "na oko", lepiej trochę mniej niż więcej (raz zdarzyło mi się bardzo hojne sypnąć świeżo mielonym chilli i przez pół wieczora próbowaliśmy uratować języki i podniebienia ;)


SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki cukru brązowego (może być biały)
  • 1 łyżka wody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu


Na patelni rozpuścić cukier z łyżką wody, mieszając od czasu do czasu (żeby się nie cukier nie przypalił). Dodać cynamon i orzechy. Wymieszać. Przełożyć na papier do pieczenia. Poczekać, aż wystygnie, połamać na kawałki.


Smacznego :)





6 komentarze :

Madame Edith

Wspaniała przekąska! Bardzo mi się kojarzy z jesienią.

Serdeczne Halloween'owe pozdrowienia,
E.

KasiaWeganka

Uwielbiam ten smak! Akurat mam zapas orzechów, chyba zrobię sobie taką przekąskę :)

Schokolade Inspirationen

Ale słodko :)

Evela

wygląda pysznie, choć za orzechami nie przepadam.
Czekam na dalsze innowacje :)))

Charlotte

podobno jednorazowo można zjeść bez wyrzutów sumienia 5 orzechów... w takiej postaci to co najmniej 10! :D

Urszula - Proste potrawy

Słodkość jaką lubię :)