niedziela, 7 października 2012

STRUCLA DROŻDŻOWA Z DŻEMEM FIGOWYM










Trafiłam na ten przepis  w poszukiwaniu czegoś słodkiego na niedzielny podwieczorek. Pierwszy raz miałam do czynienia ze struclą i były lekkie obawy, czy się wszystko uda, ale zupełnie niepotrzebnie- jest rewelacyjna. Miękkie ciasto drożdżowe z fenomenalnym dżemem figowym i do tego jeszcze kruszonka. Wymaga trochę czasu na wyrastanie, ale WARTO! :)

SKŁADNIKI:
  • 750g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 24g świeżych drożdży
  • 300ml letniego mleka
  • 100g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 sloiczek dżemu figowego (lub powideł śliwkowych)


Kruszonka:
  • 100g masła
  • 20 łyżek mąki
  • 10 łyżek cukru

Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, dodać pokruszone drożdże. Zasypać cukrem, dolać 100 ml mleka. Odstawić, aż drożdże "ruszą" (10-15 minut). Dodać resztę mleka wymieszaną z jajkami, masło, sól. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie zarobić, podzielić ciasto na 2 części. Każdą porcję rozwałkować na prostokąt o szerokości takiej jak długość blaszki ( u mnie blaszka 32x 28cm). Posmarować dżemem. Ułożyć zwinięte strucle na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić, aż podwoją swoją objętość. Po wyrośnięciu każdą struclę naciąć, aż do samej blachy.  Pozostawić, aż rozejdą się na boki i zapełnią całą foremkę. 
Kruszonka- składniki wymieszać palcami, aż powstaną okruchy (można ją zrobić w trakcie wyrastania strucli i odłożyć do lodówki).
Przed pieczeniem strucle posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180C (termoobieg) około 40 minut.


Smacznego :)



Przed pierwszym wyrastaniem

Po nacięciu i drugim wyrastaniu




7 komentarze :

asieja

bardzo bym ją polubiła za ten figowy dżem

Droczilka

Oj, zjadłabym parę kawałków do porannej kawki:-).

Schokolade Inspirationen

Ale wyrośnięta jak puch:)

Tusia.

nigdy nie jadłam domowej strucli, jednak domyślam się, że ta Twoja jest przepyszna, tak się również prezentuje :)

ola in the kitchen

Idealna do ciepłego mleczka :] pyszności!

Veronica

Dżem figowy musi być pyszny, fantastyczna taka strucla prosto z piecyka :)

Kulinarne Wyskoki

Uwielbiam drożdżowe wypieki, a Twoja strucla wygląda bardzo apetycznie - taka puuuszystaa :)