sobota, 6 października 2012

ZUPA KREM Z BROKUŁÓW





Dzisiaj pierwszy wpis niesłodki czy związany z pieczeniem :) Kiedyś nie przepadałam za zupami, teraz powoli odkrywam na nowo ich smaki, często w innych aranżacjach. Jednym z moich faworytów są zupy kremy, zwłaszcza brokułowy. Daje szerokie pole do popisu- można go podawać z prażonymi migdałami, groszkiem ptysiowym, gorgonzolą, koperkiem czy papryką. U mnie dość tradycyjnie- z odrobiną śmietany i grzankami (idealny sposób na wykorzystanie lekko czerstwego pieczywa). W zależności od tego, jaką gęstość zupy chcemy otrzymać dodajemy 2 lub 3 ziemniaki. Szybki i bardzo smaczny krem. Polecam!


SKŁADNIKI:


  • 1 duży brokuł
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu (u mnie drobiowy, może być też warzywny)
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz
  • pieczywo na grzanki
  • śmietana 12%



Czosnek i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie, aż się lekko zezłocą. Do gorącego bulionu dodać czosnek z cebulą, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 10 minut. Po tym czasie dodać podzielony na różyczki brokuł (można z częścią łodygi, o ile nie jest zbyt twarda). Gotować kolejne 10 minut. W międzyczasie pokroić chleb w kostkę i podsmażyć go na reszcie oliwy (ja po smażeniu czosnku i cebuli nie myję patelni i wtedy grzanki mają lekko czosnkowo- cebulowy smak). Przestudzić lekko zupę, zmiksować na krem. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z kwaśną śmietaną i grzankami.

Smacznego :)



5 komentarze :

asieja

lubimy zupy krem bardzo.

Droczilka

Prosto, szybko i pysznie! Same zalety:-).

Schokolade Inspirationen

MM.. z grzaneczkami<3

Evela

wygląda nieprzyzwoicie pysznie, czas spróbować jak to w kuchni wyjdzie ...
pozdrawiam

Ciachomania

mam nadzieję, że będzie Ci smakować tak samo, jak nam :)