wtorek, 27 listopada 2012

BISZKOPT RZUCANY





Moim zdaniem jest to biszkopt idealny. Jest bez dodatku proszku do pieczenia, ale dzięki dobrze ubitej pianie z białek pięknie i równo rośnie. Nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby się nie udał. Bardzo dobrze nadaje się do tortów, przekrojenie go na 3 części jest bezproblemowe. A w sezonie letnim pysznie smakuje z owocami i galaretką. Nie bójcie się go rzucać! :) 


SKŁADNIKI: (tortownica 26cm)

  •  7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej




Zimne białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki wymieszać i przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać (łyżką lub mikser na najniższych obrotach). Ciasto wylać do formy (tylko dno wyłożone papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania). 
Piec w temperaturze 160C (termoobieg) około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). 
Po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości pół metra na podłogę. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.




2 blaty



przekrojone 3 blaty

4 komentarze :

Anula

Idealny:)

Marta

wygląda bardzo, bardzo idealnie :)

Charlotte

nie-sa-mo-wi-te!

Anonimowy

NO WŁAŚNIE MAM GO W PIEKARNIKU ,NA RAZIE ROŚNIE ŁADNIE ,ALE NIE CHWALĘ DNIA .....