niedziela, 11 listopada 2012

KRAKERSY Z PASTĄ SEROWO - CZOSNKOWĄ








To jest tak zwana przekąska idealna. Ma moje dwa ulubione składniki- żółty ser oraz czosnek (na całe szczęście B jest również fanem czosnku :). Nie jest to danie z gatunku lekkich i dietetycznych (ech ten ser i majonez), ale pocieszam się, że zdrowotne właściwości czosnku trochę ratują sprawę. Na studiach, podczas zajęć z mikrobiologii, robiliśmy doświadczenie. Na płytki z kolonią bakteryjną kładliśmy plasterki czosnku. Drugiego dnia bakterie obumierały. Tak więc w czosnek bardzo wierzę! :) Krakersy są łatwe i szybkie do przygotowania, a pasta bardzo dobrze smakuje też z chlebem czy grzankami.


SKŁADNIKI:


  • 200g żółtego sera (np. gouda)
  • 3 łyżki majonezu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • krakersy
  • do dekoracji: orzechy włoskie, pietruszka




Ser utrzeć, czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać ser, czosnek i majonez (w zależności od upodobań można dać więcej lub mniej majonezu oraz czosnku). Wyłożyć pastę na krakersy. Udekorować orzechami lub pietruszką.


SMACZNEGO :)




















3 komentarze :

Evela

wygląda pysznie, choć nawet zdrowotne właściwości czosnku mnie nie przekonają do niego:D muszę dokonać jakiegoś zamiennika :)))

Dusia

pasta mi się podoba:)

ola in the kitchen

Smaczna przystawka :] Do winka wyśmienita.