czwartek, 6 grudnia 2012

CIASTECZKA KORZENNE







Święta coraz bliżej, na wszystkich blogach przepisy na pierniczki, więc i ciachomania wpisuje się w konwencję :) Alternatywa dla pierniczków- ciasteczka korzenne. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu (zwłaszcza, że w czasie chłodzenia ciasta można zająć się czymś innym), w domu pięknie pachnie przyprawą do piernika (gdy jej zabraknie, można zrobić kombinację cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej), a same ciasteczka są pyszne i nie muszą leżakować w puszce, żeby zmięknąć. Przepis jest na około 2 blachy ciasteczek, ale zależy od ich wielkości- moje reniferki i bałwanki zabierają sporo miejsca :) Wszystkiego smacznego na Mikołaja!



SKŁADNIKI:

  • 300g mąki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200g masła
  • 2 czubate łyżki przyprawy do pierników


Mąkę wymieszać z cukrem, dodać żółtka oraz zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki wałkować na grubość około 0.5cm, wycinać dowolne kształty.
Piec w temperaturze 200C (termoobieg) około 10 minut.

Smacznego :)







5 komentarze :

asieja

tylko kilka składników i takie pyszne ciasteczka:-))

Ivka

Pochrupałabym :) Lubię takie aromatyczne ciasteczka

Urszula - Proste potrawy

u Ciebie tez juz świątecznie :)to
pierniczki robią ten nastrój.

Sylwuch

Uwielbiam takie ciasteczka - idealne do herbaty lub kawy. Twoje mają świetne kształty, idealnie wpasowują się w świąteczny klimat. :)

Anonimowy

Pyszne maślane i co ważne -kruche od razu a nie za 2 tygodnie , przemęczone w puszce!!!
Można zamienić przyprawę korzenną na np.kokos czy orzechy mielone-zamieniłam i nie straciły na walorach kruchości !
Pozdrawiam
RB