sobota, 1 grudnia 2012

KOTLECIKI SZPINAKOWE Z KUSKUSEM








Przepis dostałam od Eweliny (ma świetnego bloga o psach: http://spojrzeniepsa.blogspot.com/ ), która podobnie jak ja, jest fanką szpinaku. Z mojej strony dodałam czosnek, wiadomo jesień, wzmacniamy odporność :) Kotleciki są pyszne, w zależności od upodobań można dodawać swoje ulubione zioła i przyprawy. Wykonanie ich jest szybkie, bardzo dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. B śmieje się, że to przepis na mech smażony (ale zjadł ich chyba z 10 ;)





SKŁADNIKI: (na 3-4 osoby)
  • 450g mrożonego szpinaku
  • 1 szklanka kuskusu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka fromage czosnkowego (lub serek topiony)
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • bazylia, oregano
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • mielone siemię lniane
  • olej lub oliwa z oliwek do smażenia



Szpinak rozmrozić, dodać masło i chwilę podsmażyć, aż woda odparuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku, doprawić ziołami (świeże lub suszone). Wystudzić, dodać fromage i mąkę. Kuskus zalać szklanką lekko osolonej wody, odstawić. Wymieszać szpinak z kuskusem, formować małe kotlety, panierować w siemieniu lnianym. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż panierka lekko się zezłoci.

Smacznego :)






2 komentarze :

Evela

czyżby moje kotleciki stały się sławne :)) Cieszę się, ogromnie że przepis się sprawdził czekam w takim razie na opinie pozostałych smakoszy :))
A czekam jeszcze na jakiś inny przepis ze szpinakiem:D

Ola

po prostu ZIELONO MI :)