wtorek, 18 grudnia 2012

SZYBKI PIERNIK







Święta za parę dni, na wszystkich blogach kulinarnych przegląd wspaniałych przepisów. A u mnie szybki piernik (co przed Bożym Narodzeniem nie jest bez znaczenia!). Wykonanie nie zajmuje więcej niż 10 minut, pieczenie też nie trwa długo. Dodatek dżemu lub powideł sprawia, że piernik jest przyjemnie wilgotny. Można go przełożyć kremem, powidłami- co komu dusza i smak podpowie :) U nas w domu największą popularnością cieszy się polany czekoladą. Polecam!

SKŁADNIKI: (keksówka około 25cm)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 6 łyżek dżemu lub powideł
  • 1 szklanka mleka
  • 125g miękkiego masła
Do miski włożyć miękkie masło, mąkę, cukier, kakao, sodę i przyprawy. Dobrze zmiksować. Dolać mleko, a następnie dodać dżem/powidła, zmiksować. Wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 200C (termoobieg) 40-45 minut.

POLEWA:
  • 100g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
  • 1 łyżka masła

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Polewą ozdobić wystudzony piernik.

SMACZNEGO :)








9 komentarze :

Dominika

u nas też z reguły robi się takie szybkie pierniki i one na pewno będą w tym roku, ale oprócz tego robimy po raz pierwszy taki leżakujący :)

Aneta Wojciechowska

wygląda baardzo apetycznie!

ola in the kitchen

Ta polewa mmmm....mniam :]

Monika Ozdoba

Magicznych Świąt ;-)

Ivka

Magicznych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, dużo serdeczności i miłości w nadchodzącym Nowym Roku

Kamila Kim

szkoda, ze nie podajesz rozmiarów foremki w jakiej pieczesz

Ciachomania

Jest podane- keksówka o długości około 25 cm :)

Anonimowy

a jajek się nie dodaje?

Jupi JupiXX

bez jajek?