niedziela, 9 grudnia 2012

TORT ŚMIETANOWY Z KOTEM







Kiedyś  torty kojarzyły mi się z tłustym kremem (zazwyczaj maślanym lub co gorsza na bazie margaryny), ciężkim ciastem i milionem kalorii. Teraz kalorie zostały :), ale polubiłam torty śmietanowe, z mascarpone, z owocami. Nowa jakość jedzenia :) Przepis poniżej jest bazowy, można go zmieniać w zależności od swoich preferencji smakowych. W sezonie letnim polecam dodać maliny czy jagody. Świetnie smakuje z kokosem czy utartą białą czekoladą (jedynie nie należy ich dodawać do warstwy śmietany przeznaczonej do dekoracji wierzchu- będziemy mieć mało apetyczne grudki). Dekoracja kot jest naszym debiutem z masą cukrową, powstała specjalnie dla Kasi. Skojarzenia ze szczurem czy Barejowskim Misiem są dozwolone :)


SKŁADNIKI: (tortownica 26 cm)

  • biszkopt rzucany- przepis stąd
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 250g mascarpone
  • 6 -8 łyżek alkoholu do nasączenia
  • kokos, biała czekolada do dekoracji




Biszkopt upiec (najlepiej poprzedniego dnia), wystudzić i przekroić na 3 blaty. Śmietankę dobrze schłodzić, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać mascarpone, zmiksować na wolnych obrotach miksera. Blaty biszkoptowe nasączyć alkoholem (można to zrobić łyżką lub pędzelkiem). Nakładać krem. Pierwszy blat- krem, drugi blat- krem, trzeci blat- krem na wierzch oraz na boki. Wierzch posypać kokosem lub startą białą czekoladą. Odstawić tort na 3-4 godziny do lodówki przed podaniem.

SMACZNEGO :)

przed dekoracją


przed dekoracją





2 komentarze :

Bartosz Chronowski

Super Kot

ola in the kitchen

Kotek przeuroczy :}