czwartek, 10 stycznia 2013

GRANOLA







Od jakiegoś czasu miałam ochotę na dobre płatki czy musli do mleka. Z dużą ilością dodatków, lekko słodkie i sycące. I tak znalazłam przepis na granolę. Przepis, który tutaj podaję, jest mocno bazowy. Ilości mogą się Wam wydać mało precyzyjne, ale moim zdaniem, w granoli chodzi o to, żeby każdy zrobił idealną dla SIEBIE. Można dodawać dowolne bakalie, orzechy czy suszone owoce. W dowolnych ilościach. Granola jest pyszna w wersji śniadaniowej- z jogurtem czy mlekiem, ale też idealna do podjadania :)

SKŁADNIKI:

  • 600 g płatków owsianych
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100g płatków migdałowych
  • 100g kokosu
  • garść ziaren słonecznika
  • garść pestek dyni
  • morele suszone
  • żurawina suszona

Do garnka włożyć masło, cukier, miód i cynamon. Często mieszając, zagotować. Gotować na małym ogniu 2-3 minuty, aż cukier całkiem się rozpuści. W dużej misce wymieszać płatki owsiane, migdały, kokos, słonecznik i dynię. Dodać mieszaninę masła z cukrem i miodem. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piec w temperaturze 180C (termoobieg) około 30-40 minut, mieszając co 5 minut. Cała granola powinna się ładnie przyrumienić. Granola na ciepło jest miękka, przyjemnie chrupiąca staje się, gdy wystygnie.
Morele pokroić na mniejsze kawałki, dodać razem z żurawiną do granoli.


SMACZNEGO :)










1 komentarze :

ola in the kitchen

Domowa jest najlepsza. Ostatnio często wykorzystuję granolę do kruszonki :D