środa, 16 stycznia 2013

PIECZONY ŁOSOŚ








Szybki i bezproblemowy przepis na pyszną rybę. Rano wystarczy przygotować marynatę, a później wstawić łososia do nagrzanego piekarnika. Mieszanina smaków marynaty świetnie komponuje się z łososiem, zachęcam do eksperymentowania ilością przypraw, w zależności od preferencji :)



SKŁADNIKI: (na 2 osoby)


  • 300 g filetu z łososia
  • 1,5 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru


Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Spróbować i ewentualnie dodać nieco więcej wybranego składnika (w zależności od własnych preferencji). Łososia posmarować marynatą, odłożyć na 3-4 godziny do lodówki. 
Piec w naczyniu żaroodpornym (bez przykrywki) w piekarniku rozgrzanym do 180C (termoobieg) 20-30 minut (w zależności jak dobrze wypieczoną rybę lubimy).

SMACZNEGO :)



6 komentarze :

Salvador Dali

no, ładnie sie prezentuje:) tak złociście upieczony:)

Ivka

Ty wiesz co dobre, zamarzył mi się taki łosoś :)

ola in the kitchen

Łosoś prezentuje się wyśmienicie!

kruszyna

Wspaniale podany i na pewno bardzo smaczny :)

Anonimowy

Pięknie wygląda i bardzo dobrze smakuje. Ja piekłam 20 minut w 210 st. dziękuję za przepis.

Anonimowy

Od kilku lat przygotowuję łososia w ten sposób, jest przepyszny. :)