niedziela, 6 stycznia 2013

SERNIK KRÓLEWSKI





Przepis na ten sernik dostałam jeszcze na studiach od mojej współlokatorki. Od tego czasu, ile razy mam coś upiec- na święta, urodziny czy też bez okazji, wiem, że sernik królewski zawsze będzie hitem. Wszystkim smakuje i znika błyskawicznie :) 
Parę uwag ogólnych dotyczących pieczenia serników. Masy serowej nie należy zbyt długo miksować czy ubijać- co prawda ładnie urośnie, ale równie spektakularnie opadnie. Często używam sera przeznaczonego specjalnie na serniki, ale ważne, żeby był gęsty i bez sztucznych dodatków. Ostatnio kupuję tłusty twaróg i za pomocą blendera miksuję na gładko (można też zmielić w maszynce do mięsa). Sernik powinno się studzić w piekarniku, bez otwierania- dzięki temu mniej pęka i opada. Powodzenia!

SKŁADNIKI: (duża blacha)
ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 250g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 3 łyżki kakao

masa serowa:

  • 1kg sera
  • budyń waniliowy bez cukru
  • 250g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 8 żółtek
  • 10 białek
  • 1 cukier waniliowy

Zagnieść kruche ciasto z mąki, proszku do pieczenia, kakao, jajek i masła. Zawinąć w folię spożywczą, odstawić na minimum godzinę do lodówki (ciasto można przygotować dzień wcześniej).
Masło stopić i wystudzić. Do sera dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i budyń. Zmiksować. Powoli wlać wystudzone masło. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy serowej.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części, połowę zetrzeć na spód. Wylać masę serową. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.
Piec w temperaturze 180C (termoobieg) 60-70 minut. 

SMACZNEGO :)





8 komentarze :

Anula

Pychota:)

Klaudia P.

Mój ulubiony sernik. Rozpływa się w ustach :)

Marta

taki sernik to coś dla mnie! zresztą wszystkie serniki to coś dla mnie :))
ten wygląda bosko!

ola in the kitchen

Mam słabość do tego sernika :]

Ivka

Robię całkiem podobny tyle, że z wiśniami

kruszyna

Wspaniały sernik! Bardzo lubię, gdy ciasto w sernikach jest z dodatkiem kakao. To najlepsza kombinacja :))

Urszula - Proste potrawy

Witam i wpraszam sie na kawałek serniczka, pozdrawiam :)

Anonimowy

Jaki rodzaj sera?