środa, 20 lutego 2013

BABKA HERBACIANA EARL GREY Z LUKREM CYTRYNOWYM






Cały czas sypie śnieg, a do wiosny daleko. Moja potrzeba słodyczy nie mija. Dzisiaj szybkie i proste ciasto. Pyszna, wilgotna babka o ciekawym smaku herbaty. B śmieje się, że smakuje jak herbata z cytryną ;) Przy okazji testujemy nową paterę z Tchibo :)



SKŁADNIKI: (mała keksówka)
  • 250 ml herbaty earl grey (parzonej z 2 torebek)
  • 80 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 250 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Lukier:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder


Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, skórkę z cytryny oraz sól. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.. Stale miksując masę dodawać po łyżce mąkę. Na koniec wlać wystudzoną herbatę. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170C (termoobieg) 50-60 minut.

Lukier: do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać, aż osiągniemy odpowiednią konsystencję (lukier nie powinien być lejący, powinno się dać bez problemu posmarować nim ciasto). Gdy babka wystygnie, posmarować lukrem i poczekać, aż zastygnie.

SMACZNEGO :)

4 komentarze :

Salvador Dali

o ja-tego to jeszcze nie słyszałam-ale smak herbaty z cytryna jako ciasto musi być genialne:)
do popołudniowej herbatki tylko bez herbatki;D

ola in the kitchen

Świetne ciasto!

Ivka

Nie miałam przyjemności skosztować takiej babki, ale wygląda bardzo kusząco :)

Marta

piękna! a dodatkowo cudna patera!