niedziela, 10 lutego 2013

CIASTECZKA SPIRALKI WANILIOWO - KAKAOWE






Ciasteczka, które są pyszne i na dodatek bardzo ładnie wyglądają. Z uwagi na rodzaj ciasta i konieczność chłodzenia, nie nadają się na szybkie zaspokojenie słodkiego małego głoda :), ale następnym razem muszę rozważyć upieczenie podwójnej porcji. Ta zniknęła stanowczo zbyt szybko :)


SKŁADNIKI: (około 30 ciastek)

  • 200 g zimnego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao


Wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać żółtka i zimne masło, szybko zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Rozwałkować jasne ciasto na kształt prostokąta (najlepiej na folii spożywczej), na drugim kawałku folii rozwałkować prostokąt ciemnego ciasta podobnej wielkości, co ciasto jasne. Nałożyć jeden prostokąt na drugi, zwinąć w rulon. Odstawić do lodówki na godzinę. Pokroić ciasto na plasterki grubości 0.5 cm, poukładać je z odstępami na blasze do pieczenia.
Piec w temperaturze 170C (termoobieg) około 12-15 minut.

SMACZNEGO :)




7 komentarze :

pensjonarka

śliczne po prostu:) muszę przetestować, świetny pomysł! w sumie można też pokombinować z różnymi barwnikami spożywczymi i porobić kolorowe imprezowe ciasteczka:)

Droczilka

Urocze te spiralki! Naprawdę szalenie efektowne.

ola in the kitchen

Pozytywne zakręcenie :}

Salvador Dali

ślimaki;D Super wyszły, jak takie lizaki, co kiedyś były;)

ev

Ładne... miło popatrzeć na cudzą kreatywność :-)

kruszyna

Pięknie wyglądają i nie dziwię się, że tak szybko zniknęły. Sama bym chętnie kilka takich zjadła :D

Marta

rzeczywiście wyglądają ślicznie