sobota, 16 lutego 2013

CIASTO DROŻDŻOWE / DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ





Miał być post walentynkowy i biszkoptowe serce z czerwoną galaretką. Taki był plan, ale inni domownicy posiadali diametralnie inną koncepcję na biszkopt. Kocica posiliła się brzegiem serca (w 3 miejscach) i ciasto stało się niefotogeniczne... Ona też miała walentynki ;)
Od dłuższego czasu miałam ochotę na ciasto drożdżowe z kruszonką. Jak dla mnie, kruszonka w każdych ilościach :) Ciasto bez owoców, dodatków, dobre do kawy czy herbaty.


SKŁADNIKI: (2 keksówki)

  • 25 g świeżych drożdży
  • 80 g + 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 600 g mąki pszennej

Kruszonka:

  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 140 g mąki pszennej
1 jajko do posmarowania ciasta

Masło roztopić i wystudzić. Zrobić rozczyn: do ciepłego (nie gorącego!) mleka dodać 1 łyżkę cukru, wkruszyć drożdże. Odstawić na 15 minut, aż drożdże "ruszą". Do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta, na koniec wlać roztopione masło. Zarobić gładkie i elastyczne ciasto, starając się nie dosypywać mąki. Przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 1.5 - 2 h, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto lekko zarobić i przełożyć do 2 keksówek. Przykryć i odstawić na 30- 40 minut.
Podrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Z masła, cukru i mąki zrobić kruszonkę, wysypać na ciasto.
Piec w temperaturze 170 C (termoobieg) 35-40 minut.

SMACZNEGO :)





5 komentarze :

Salvador Dali

tak, tak-drożdżowe zawsze i wszędzie :) do tego szklanka kakaooo<3

ev

Z tego, co słyszałam, drożdżówka nie jest łatwym przeciwnikiem, dlatego podziwiam szczerze... :-)

Ivka

Drożdżówkę zawsze ze szklanką ciepłego mleka- pychotka!

ola in the kitchen

Drożdżówka, masełko i ciepłe mleczko to ulubiony smak mojego dzieciństwa :}

kruszyna

Drożdżowce są niezastąpione! Ja dziś też upiekłam, bo chodził za mną od kilku dni :p