czwartek, 28 lutego 2013

KOKOSANKI









W lodówce zostały białka po pieczeniu babki herbacianej. Wiadomo- nie mogą się zmarnować :) Kokosanki to idealny wypiek na taką okoliczność. Robi się je szybko, a u nas jeszcze szybciej znikają :) Na wielu blogach widziałam kokosanki, jest ich wiele wersji. Tutaj moja- jedna z najprostszych. Tylko trzy składniki. Kokosanki najlepsze są w dniu pieczenia.


SKŁADNIKI:
  • 3 białka
  • 120 g cukru
  • 140 g kokosu

Schłodzone białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, stale ubijając. Delikatnie wmieszać kokos. Nakładać małe porcje na blachę do pieczenia wyłożoną papierem (zostawić odstępy, podczas pieczenia rosną!).
Piec w temperaturze 160 C (termoobieg) 10-15 minut.

SMACZNEGO :)




4 komentarze :

Salvador Dali

piękne ci wyszły, choć nie jestem wielki zwolennikiem tych ciastek to mój brat zdążył już zaślinić cały monitor;D

ola in the kitchen

Kokosanki mają w sobie coś takiego, że szybko znikają :}

Schokolade Inspirationen

mm.. ten kokos.. :)

ev

Kokosanki są pyszne, też robiłam podobne, jednak za pierwszym razem spiekły mi się na wiór... ale z każdym kolejnym razem były coraz lepsze :-)