czwartek, 7 marca 2013

CHLEB PSZENNO ŻYTNI NA ZAKWASIE





Ostatnio czas ucieka mi stanowczo zbyt szybko. Dni mijają, a ja nawet nie wiem kiedy. Ten przepis już chwilę czekał na publikację. Pyszny domowy chleb na zakwasie. Jest świeży przez parę dni, ale rzadko się zdarza, żeby tyle czasu leżał. Ładnie wyrasta, ma chrupiącą skórkę. Zakwas należy nakarmić przynajmniej 10 godzin przed pieczeniem. Nie posiadam koszyka do wyrastania, ale dzięki odpowiedniej technice składania (polecam filmiki na youtube- folding bread dough) chleb zachowuje ładny kształt.

SKŁADNIKI: (2 małe okrągłe chleby)
  • 300 ml aktywnego zakwasu żytniego (nakarmiony min 10 godzin wcześniej)
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej chlebowej, typ 720

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zarobić gładkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką). Zarabiać 10 minut, odłożyć ciasto na 5 minut i zarabiać kolejne 5. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić, aż podwoi swoją objętość (około 2 godzin). Po godzinie ciasto delikatnie zarobić.
Podzielić ciasto na 2 części, uformować okrągłe bochenki (najlepiej techniką składania). Przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną matą silikonową lub papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut. Przed pieczeniem naciąć chleby ostrym nożem.
Piec w temperaturze 230 C (termoobieg) 10 minut (na dno piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z wodą), potem zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec kolejne 20 minut.
Studzić na kratce.

SMACZNEGO :)



6 komentarze :

Ervisha

Uwielbiam chleb żytni :) Sama kilka razy już piekłam, ale zawsze dodawałam jakieś ziarenka

Kulinarna Fuzja

U mnie pewnie taki chlebek leżałby tylko z pół dnia ;p Nie ma nic lepszego od domowego, jeszcze ciepłego chlebka! Pycha:)

ev

Szczerze zazdroszczę Ci umiejętności pieczenia chleba na zakwasie - ja nie mam o tym zielonego pojęcia :-(

Salvador Dali

z wyglądu jak sklepowy-ulepszany, a w smaku zapewne o niebo lepszy! mm.. taki na ciepło z tą chrupiąca skórką, mniam!

ola in the kitchen

Zaniemówiłam! Siedzę i sobie wyobrażam jak musi smakować :D

kruszyna

Ale fajnie wygląda! Jak z piekarni :)