sobota, 30 marca 2013

MAZUREK KAJMAKOWY




Ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt. Bardzo słodkie, ale mocno wciągające. A gdy użyjemy gotowej masy kajmakowej, nie jest czasochłonne w przygotowaniu.
Życzę Wam zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych, żeby upłynęły w miłej rodzinnej atmosferze i przy pysznych potrawach i wypiekach :)

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki pszennej
  • 160 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 puszka masy kajmakowej


Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać mąkę pszenną, wymieszać. Dodać zimną wodę, uformować z ciasta kulę. Owinąć folią i włożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę (może być na całą noc). Małą prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią cienko rozwałkowane ciasto (można zrobić dowolny rant). Piec w temperaturze 180 C (termoobieg) około 15 minut, na złoty kolor.
Po wystygnięciu ciasta, wyłożyć na nie masę kajmakową (można ją lekko
podgrzać, żeby lepiej dała się rozsmarować). Dowolnie udekorować.

SMACZNEGO :)




7 komentarze :

Shiral Kucharzy

Pyszniasto słodkie cudo!

Salvador Dali

piesek kochany! Choć mazurek bardzo słodki, to chyba twój psiak wygrywa dzisiaj;D

Roz Airad

Wygląda bajecznie ;D

POSZUKIWANY! Żywy, martwy... lub na słodko

Wielkanoc bez mazurka jest jak Wigilia bez makowca, nie ma mowy! :)

Schokolade Inspirationen

Wesołych Świąt :*

bbrzoskiwneczka

wesolych :*

ev

Nie wiem, co bardziej mi się podoba... Mazurek ociekający słodkim kajmakiem, czy Twoje urocze zwierzę :-) Kocham psy!