wtorek, 12 marca 2013

TEMPURA, KURCZAK W TEMPURZE






Tempurę powszechnie uważa się za japońską, ale wywodzi się ona z Portugalii. Nazwa pochodzi od quattuor tempora (cztery razy), odnoszącego się do czterech okresów postu w roku, kiedy to Portugalczycy mieszkający w Japonii jadali smażone jarzyny i ryby. Japończycy udoskonalili portugalską potrawę, wprowadzając delikatne ciasto na bazie mąki, jajka oraz lodu. 

Zazwyczaj w tempurze smaży się świeże owoce morza, jarzyny czy ryby, a u mnie jest to kurczak. Ważne jest, aby tempura była naprawdę zimna, pomiędzy zanurzaniem w niej kolejnych składników warto wstawić ją do lodówki (lub też wstawić miskę z tempurą do większej miski z lodem) Prawdopodobnie zostanie Wam tempury po wykorzystaniu jej do kurczaka, zachęcam do eksperymentowania z pokrojonymi warzywami :)

SKŁADNIKI:
  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 300 ml lodowatej wody gazowanej
  • 200 g mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia o neutralnym smaku



Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki o długości około 4-5 cm. Wymieszać składniki tempury. Kawałki kurczaka zanurzać w tempurze, smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż wypłynie i tempura nabierze ładnego koloru. Odsączyć na ręczniku papierowym, podawać ciepłe.

SMACZNEGO :)




8 komentarze :

Schokolade Inspirationen

Interesujące ;]

ola osęka

Mmm... smakowite i nie takie trudne do zrobienia ;)
pozdrawiam :)
zapraszam do mnie :)
jamniczka.blogspot.com/

PUDERNICZKA

Wygląda świetnie...Obserwuję i zapraszam do mnie :)

Salvador Dali

nie słyszałam nigdy o czyms takim jak "tempura", fajne to;)

ev

Coś słyszałam kiedyś na temat tempury, ale nigdy jakoś nie miałam okazji zgłębić tematu... ;-) Wygląda smacznie... ;-)

ola in the kitchen

Ciekawy przepis!

Paulina

wygląda zachęcająco:D

kruszyna

Ooo ciekawe, bardzo chętnie bym spróbowała takich nowych smaków :))