niedziela, 28 kwietnia 2013

TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM




Do pieczenia bezy zabierałam się od jakiegoś czasu, ale brakowało mi motywacji. Tort niespodzianka z okazji urodzin mojej Mamy miał być biszkoptowy z migdałową śmietaną, ale zobaczyłam na Moich Wypiekach torty bezowe i wiedziałam, że to jest to :)
Tort jest pyszny, krem kawowy przełamuje słodycz bezy. O dziwo, krojenie też nie jest problematyczne. Solenizantce (znanemu łasuchowi- mogę sobie pożartować, bo Mama tutaj zagląda :) bardzo smakowało, a to najważniejsze. Do przepisu na bezę na pewno będę wracać. Teraz chodzi mi po głowie Pavlova i może jakaś beza z owocowym mascarpone....

SKŁADNIKI:
Beza
  • 6 białek z dużych jajek
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem

  • 250 g mascarpone
  • 250 - 300 g śmietany kremówki do ubijania
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 2 łyżki amaretto
  • 3 łyżki cukru pudru
dowolne owoce do dekoracji

Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier puder, dalej ubijając na wolnych obrotach. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wymieszać. Na papierze do pieczenia zaznaczyć trzy okręgi o średnicy 20 cm (najlepiej odrysować talerzyk czy miseczkę). Wyłożyć bezę na narysowane koła. Piec w temperaturze 130 C ( u mnie termoobieg) około godziny. Studzić bezy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (najlepiej przez noc).
Kawę rozpuścić w 1- 2 łyżkach gorącej wody, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać mascarpone i cukier puder. Dodać kawę i amaretto.
Blaty bezowe przełożyć kremem, udekorować owocami. Tort należy przygotowywać tuż przed podaniem, a przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO :)





13 komentarze :

pieczone truskawki

oj lubię takie torty :D

Evela

wygląda zajefajnie, choć to nie mój typ smakowy , niemniej podziwiam kreatywność:D

ola in the kitchen

Ale mi narobiłaś apetytu :D

Salvador Dali

mmm.. musiało smakować genialnie, połączenie wyśmienite!

pensjonarka

cudowny:) tort bezowy to jest coś co mi jeszcze nie wyszło mimo dwóch podejść:)

Marta

też kiedyś taki zrobię!
bardzo smakowicie wygląda :)

kruszyna

Ale świetny, już sobie wyobrażam tą delikatną, chrupiącą bezę, mniam! :))

Dobre Czasy

Witam Ciebie bardzo serdecznie.Miło,słodko i kolorowo tu u Ciebie wiec rozgoszczę się na dłużej jeśli pozwolisz.Ciebie w wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam.J.

Schokolade Inspirationen

Słodkie <3

Evela

coś ucichły pomysły, a ja czekam niecierpliwie na jakiś fajny pomysł na drugie śniadanie!

Ciachomania

obiecuję poprawę! :)

Anonimowy

A może ktoś napisze czy jest smaczny ?????

Anonimowy

Beza jest super ale ja zrobiłam ten torcik prościej,po prostu z tego co akurat znajdowało się w lodówce więc:
beze posmarowałam dżemem porzeczkowym i na to ubiłam śmietanę 30% 0,5 l z jedną śnieżką i 1śmietan-fix
na to beza, następnie reszte śmietany na wierzch posypałam bezę tą co mi się pokruszyła i powciskałam w
wolne miejsca borówki naprawde wyszedł smaczny i delikatny polecam...