środa, 15 maja 2013

CIASTO Z RABARBAREM







Jak maj, to rabarbar :) Nieskomplikowane ciasto, szybko się je robi, a jeszcze szybciej znika!
 

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki oleju lub oliwy
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1/2 kg rabarbaru
Rabarbar obrać, pokroić w kawałki szerokości około 1 cm. Posypać 1 łyżką cukru, odstawić na 15 minut. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy i żółtka. Dodać olej, zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z rabarbarem (zostawić parę kawałków na wierzch). Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch dać pozostały rabarbar.
Piec w temperaturze 170 C (termoobieg) około 50 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)







7 komentarze :

ola in the kitchen

Ciasto z rabarbarem musi być :D

kruszyna

Pysznie się prezentuje i wygląda na bardzo delikatne :)

Ivka

Bardzo lubię takie ciacha :)

Schokolade Inspirationen

Uwielbiam ciasta z owocami :)

claudia u

Fajnie, że rabarbar jest też w środku nie tylko na górze. U mnie też ciacho z rabarbaru, pyszota :)

Salvador Dali

rabarbar+ciacho=połączenie idealne :)
Wpraszam się, zjem do kawy, mogę?

AZgotuj!

Co ja powiem - no jeść mi się chce:)