czwartek, 23 maja 2013

SZYBKI SOS POMIDOROWY






Najlepszy sos pomidorowy to oczywiście taki z dojrzałych, pełnych smaku pomidorów. Jednak nie zawsze takowe są dostępne i nie zawsze mam na to czas. Wtedy z pomocą przychodzi passata- przecier pomidorowy. Sos z niej robiony jest szybki i bardzo smaczny. Ma wiele zastosowań- do pizzy, makaronów, różnego rodzaju pierożków czy tortellini. Tutaj wersja z dużą ilością czosnku (jesteśmy zdecydowanie jego fanami), w zależności od upodobań można tą ilość zmniejszyć.

SKŁADNIKI:



  • 500 g passaty
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • oregano, tymianek, bazylia (świeże lub suszone)


Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Po chwili dodać drobno pokrojony czosnek. Podsmażyć. Dodać passatę i ocet balsamiczny. Dodać sól i pieprz do smaku. Zioła drobno pokroić (jeśli używamy świeżych), dorzucić do sosu. Sos gotować 5-10 minut.

Smacznego :)




5 komentarze :

Salvador Dali

nie znam passaty, ale ten sos wygląda genialnie: w sam raz gęsty, w sam raz czerwony.. :)
Aż zachciało mi się pizzy!

ola in the kitchen

Bardzo fajny prosty przepis. A czosnek uwielbiam :D im więcej tym lepiej.

Kulinarna Fuzja

Taki sos zawsze się przyda w kuchni:) A na szczęście już można dostać piękne, dorodne i pachnące pomidory !!! Ależ bym zjadła makaron z taki sosem !

ev

Uniwersalny, smaczny sos :-) Ja również uwielbiam czosnek! Nowością jest dla mnie dodatek octu balsamicznego - muszę koniecznie spróbować :-)

AZgotuj!

I do pizzy znakomity:)