czwartek, 13 czerwca 2013

CHLEBEK ODRYWANY Z ZIOŁAMI I CZOSNKIEM






Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza i zamiast podawać lekkie owocowe ciasta z lodami (najlepiej na tarasie oczywiście :), w mojej kuchni dominują cięższe wypieki. Chlebek odrywany widziałam na paru blogach i wiedziałam, że muszę go wypróbować. Jak się okazało, nad wyraz słusznie. Ten wypiek ma szansę trafić do mojego prywatnego spisu "comfort food". Pięknie pachnie podczas pieczenia, a jak smakuje... Zioła, czosnek i roztopiony ser to zdecydowanie moja kombinacja (można ją zmienić w zależności od upodobań). Chlebek zjedliśmy na raz, jeszcze ciepły. 

SKŁADNIKI:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki masła
Nadzienie:

  • 1/2 szklanki  oregano
  • 100 g żółtego sera (startego)
  • 6 ząbków czosnku
  • 80 g masła


W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier. Odstawić na 15-20 minut. Masło rozpuścić i wystudzić. Do zaczynu dodać sól, jajka i masło. Mieszając, dodawać stopniowo mąkę, tak, aby otrzymać elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować w duży prostokąt. Masło roztopić i wystudzić. Oregano i czosnek posiekać. Ciasto posmarować obficie masłem, posypać posiekanym oregano i czosnkiem oraz większością żółtego sera. Pokroić ciasto w pasy szerokości około 10-11 cm, nałożyć je jeden na drugi. Pasy pokroić w kostkę szerokości około 12 cm, następnie kostki nałożyć na siebie i pionowo włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać resztą sera. Odstawić ciasto na 10 minut w ciepłe miejsce.
Piec w temperaturze 180 C (termoobieg) 30-40 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.

SMACZNEGO :)

Pomocnica jak zawsze na posterunku ;)





8 komentarze :

claudia u

Wygląda baaaaardzo bardzo aromatycznie i smacznie :)

bartoldzik

Robiłem, jadłem. Zaświadczam, że jest pyszny :-)

Kulinarna Fuzja

wygląda obłędnie ! Zjadłabym pewnie od razu cały :) !!!

Evela

o wow wygląda zajesmacznie! Muszę rozkminić sprawę :)))

ola in the kitchen

Piekłam podobny:D I naprawdę chlebki odrywane smakują fantastycznie!

kruszyna

Ale fajnie wygląda! Planowałam go zrobić już kilkakrotnie, ale jakoś nie mogę się zebrać do działania :))

Salvador Dali

bez pomocnicy nic by nie wyszło tak jak miało! :)
Chlebek genialny, też zjadłabym taki na ciepło cały, ahh:)

AZgotuj!

upiekę taki:)