czwartek, 20 czerwca 2013

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ






Sezon truskawkowy w pełni. Ogromnie się cieszę, że można już kupić smaczne truskawki. Dla mnie to ciasto jest symbolem lata :) Łatwe w przygotowaniu, wymaga jedynie czasu, by galaretka stężała. Ciasto można dowolnie modyfikować: 3 paczki galaretki zamiast 2 (grubsza warstwa galaretki), pod truskawki można dać ulubiony dżem. Biszkopt można przełożyć bitą śmietaną, mascarpone, kremem. Ja jestem fanką prostoty :)

SKŁADNIKI: (duża blacha)

  • 6 jajek
  • 1.5 szklanki cukru
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.75 szklanki mąki pszennej
  • 0.75 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0.5 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe


Białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać po 1 żółtku. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać. Do masy wmieszać stopniowo mąkę.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 175 C (termoobieg) około 30 minut.

Ciasto wystudzić. Na biszkopt wyłożyć umyte, przekrojone truskawki. Zalać tężejącą galaretką (przygotowaną wcześniej zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ciasto odstawić do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje.
SMACZNEGO :)




6 komentarze :

Salvador Dali

truskawki zawsze najlepsze są tylko w swej prostocie, o tak!
A ciacho mimo że proste to zachwyca podniebienie i oczy;)

AZgotuj!

jak apetycznie wygląda, chce go:)

ola in the kitchen

Klasyczne, proste ciasto najlepsze na te upały :D

Gośka

to mi smaka narobiłaś,ślinka leci ,zapisuję blog,może ciacho i ja upiekę :)

Anonimowy

A czy można dzem położyć ?

Ciachomania

Jak najbardziej można pod truskawki dać dżem :)