środa, 24 lipca 2013

Chlebek odrywany z serem







Zdjęcia takiego chleba widziałam już jakiś czas temu i myśl o zrobieniu go, dojrzewała :) Teraz zastanawiam się, dlaczego tak długo czekałam. Jest łatwiejszy niż  ten, nie musimy własnoręcznie robić pieczywa, wystarczy, że kupimy chleb dobrej jakości. Idealny do grilla czy na wieczór filmowy ( o ile nie przeszkadza nam jedzenie palcami)

SKŁADNIKI:
  • 1 chleb (około 0.5kg)
  • 100 g roztopionego masła
  • 250 g żółtego sera
  • cebulka dymka
  • 4-5 ząbków czosnku
Chleb naciąć w kratkę (wzdłuż i w poprzek), uważając, by skórka na spodzie pozostała nienaruszona. Ser pokroić w plastry, powkładać go w powstałe nacięcia. Dymkę pokroić, wymieszać ze stopionym masłem i posiekanym czosnkiem. Mieszaninę rozprowadzić po całym chlebie. Chleb owinąć w folię aluminiową, piec w temperaturze 180 C przez 15 minut, potem odwinąć folię z wierzchu i piec kolejne 10 minut.








5 komentarze :

Anonimowy

Fantastyczna przekaska i dobry film ! TO JEST TO !!!
mK

Bartosz Chronowski

Pyszne...

ola in the kitchen

Muszę kiedyś zrobić :D

Salvador Dali

matko.. ale cudo stworzyłaś! Zjadłabym takiego chlebka, mniaaam :)

Charlotte

widzialam to na handimanii :) chce zrobic w weekend z ziolami z ogrodka :)