niedziela, 7 lipca 2013

Ciasto jogurtowe z dżemem








Nie mam ostatnio czasu i możliwości na tworzenie wymyślnych dań. Ale ochota na coś dobrego i coś słodkiego jest niezmienna. Po zlustrowaniu zawartości pustawej lodówki zdecydowałam się na ciasto jogurtowe :) Proste i szybkie w wykonaniu, cudownie wilgotne i smaczne. Do tego z domowym dżemem truskawkowym. W całym domu pięknie pachnie. Ciasto na drugi dzień nic nie traci ze smakowitości.

SKŁADNIKI: (mała keksówka)

  • 60 g masła
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 150 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego


Masło rozpuścić i wystudzić. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jogurt, wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do ciasta. Na koniec dodać masło. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć dżem, delikatnie wmieszać go w ciasto (część powinna pozostać na wierzchu).
Piec w temperaturze 170C (termoobieg) 50-60 minut.

Smacznego :)


4 komentarze :

Salvador Dali

aaaj,mega! uwielbiam takie ciacha, są geeenialne! :)
Pięknie ci wyszło, takie fotogeniczne :)

Kulinarna Fuzja

Ale musiało być pyszne !!!

AZgotuj!

Jak narzekasz na mało czasu a spod Twoich rąk takie ciacha wychodzą to boję się pomyśleć jakie robisz piękne rzeczy przy większej ilości czasu:)

ola in the kitchen

Proste i mało skomplikowane ciasta są najlepsze :D A twoje wygląda przepysznie!