czwartek, 18 lipca 2013

Sałatka z pieczonych buraków z fetą






Moje ostatnie odkrycie- pieczone buraki. Zajadam się nimi na ciepło i moim zdaniem,  smakują dużo lepiej niż gotowane. Ich słodki smak bardzo dobrze komponuje się ze słoną fetą. Idealnie jakby była to oryginalna feta, ale dobry ser w typie lub ser kozi też się sprawdzą. Pyszny pomysł na przekąskę lub kolację!
Trójka moich pomocników kuchennych doczekała się oficjalnego przedstawienia w blogosferze  :)


SKŁADNIKI:

  • 4-5 średnich buraków
  • 150-200 g fety
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny


Buraki owinąć folia aluminiową i piec w temperaturze 180 C (termoobieg) około godziny (powinny być miękkie). Po wystudzeniu obrać (polecam wykonywanie tej czynności w rękawiczkach) i pokroić na grubsze plastry. Na plastry buraka pokruszyć fetę. Całość skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym.



8 komentarze :

Bartosz Chronowski

Pyszne, polecam... :)

Salvador Dali

pieczone buraki? Wow, o tym jeszcze nie słyszałam! muszę spróbować na dniach :)

ola in the kitchen

Lubie pieczone buraki, ale z feta jeszcze nie próbowałam.

kruszyna

Słyszałam już o pieczonych burakach, ale nie sądziłam, że są tak smaczne. Chętnie sama to sprawdzę :)

AZgotuj!

to najlepsze połączenie składników jakie znam:)

Kasia

Zaintrygowało mnie to połączenie. A dzisiaj zastanawiałam się nad kupnem buraków, ale po chwili namysłu stwierdziłam, że właściwie nie wiem, co mam z nich zrobić.
Teraz już bedę wiedzieć. :)

Anonimowy

Mam nadzieje ze kiedys uda mi sie sprobowac bo potrawa wyglada na wysmienita
mK

navynut

Buraki są genialne ! A taka sałatka to bardzo fajna, prosta sprawa - świetny pomysł !