wtorek, 20 sierpnia 2013

Sernik nowojorski / New York Cheesecake







Dzisiaj Ciachomania obchodzi swoje pierwsze urodziny. Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze, miłe słowa i za to, że tu zaglądacie. Ogromnie podziękowania dla B- za zdjęcia i za to, że zmotywował mnie rok temu, motywuje i wspiera do dzisiaj. (nie zapominam też o mojej wiernej czytelniczce mK :)
Jak już kiedyś pisałam, serniki należą do moich ulubionych wypieków. Serniki w stylu amerykańskim są specyficzne, ale jakie dobre :) Pyszny spód z ciasteczek, kremowa masa serowa. Oryginalnie używany jest cream cheese, ale nasz ser też się dobrze sprawdza- powinien być kremowy i gęsty. Nie wyrastają podczas pieczenia, więc też nie opadają spektakularnie, dzięki czemu bardzo ładnie się prezentują. Są różne szkoły- niektórzy zapiekają na wierzchu masę śmietanową, inni dekorują po upieczeniu. Jak dla mnie- idealny jest w wersji naturalnej. Taki, jak pamiętam sprzed lat.

SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 26 cm)

spód
  • 200 g herbatników
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1.5 łyżki brązowego cukru
  • 120 g masła


  • 1 kg sera (użyłam sera na serniki)
  • 250 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek śmietany 12%

Spód: herbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z kakao i cukrem. Masło rozpuścić, dodać do herbatników.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Wyłożyć masę na dno tortownicy, ubić dobrze łyżką. Piec w temperaturze 160 C (termoobieg) 10 minut.

Masa serowa- ser zmiksować, dodać mąkę pszenną i cukier waniliowy. Stale miksując dodawać cukier puder, a następnie po jednym jajku. Na końcu dodać śmietanę, dobrze wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód.
Piec w temperaturze 200 C (termoobieg) 15 minut, a następnie w 100 C 40-45 minut (masa serowa ma ładnie stężeć na środku).
Podawać po wystudzeniu, najlepszy na drugi dzień po nocy w lodówce.








17 komentarze :

Ewelina C.

na weekend jak znalazł! Dzięki za pomysł bo wygląda mega smacznie!

Anonimowy

uwielbiam serniki, zwlaszcza w tak smakowitym wydaniu !
zycze kolejnych lat pelnych przepysznych przepisow !mK

Marta

taka rocznica zasługuje na sernik bez dwóch zdań! :)
wygląda pysznie!

martawkuchni.blog.pl

uwielbiam sernik, w takim wydaniu jeszcze nie jadłam, ale patrząc na zdjęcie stwierdzam, że musi być pyszny.

Anna Hoszowska

Gratulacje i smacznego świetowania:)

Paulina Urbańczyk

Pięknie wyszedł :) !

Alkens

Uwielbiam Sernik Nowojorski <3

Bartosz Chronowski

Pychota... Życzę dalszych sukcesów :)

Schokolade Inspirationen

No , a jak tu nie zaglądać skoro tyle tu pyszności?

ola in the kitchen

Oj dobrze, że namówił bardzo dobrze :D Same pyszności na tym blogu :D

kruszyna

Pięknie wygląda i aż kusi, żeby się nim poczęstować :) Życzę Ci jeszcze wielu, wielu lat na blogu i jeszcze większej ilości takich pyszności :))

AZgotuj!

Wszystkiego smacznego! Serniczek jak z bajki!:)

Salvador Dali

ej, sto lat stoooo laaaat! ;D
A sernik 1sza klasa, jaki równy ci wyszedł! I nie pękł-prawdziwy nowojorski ;D

cook and look

Sernik 1 klasa! :)

Justyna.

Młodzież, która ma mnie odwiedzić w weekend zażyczyła sobie sernik. Przepis godny wzięcia pod uwagę :)

Kamilla Brandt

Strasznie nam zasmakował na urodzinach Kasi W i postanowiłam z drobną pomocą Michała zrobić. Jest pyszny tylko dół ciasta coś się za bardzo kruszy :-( Jakie to herbatniki są najlepsze???

Ciachomania

Po nocy w lodówce spód powinien się nie kruszyć. Używam zwykłych herbatników typu petitki. Cieszę się, że smakowało :)