piątek, 11 października 2013

Kremowa zupa z dyni






Ostatnio zaniedbuje mój blog. Dużo zajęć, pracy, sporo się dzieje. Ogólnie jest pozytywnie, ale jesień i jej cudowne smaki przechodzą bokiem.
Odkąd w zeszłym roku odkryłam dynię, jestem jej wierną fanką. W każdej postaci jest dobra. Lubię te sprawdzone przepisy, jak i wyszukiwanie nowych (nawet jeśli chlebek dyniowy okaże się spektakularnym, choć pysznym zakalcem). Nie wiem, jak to możliwe, że na Ciachomanii jeszcze nie było przepisu na zupę dyniową. Czas nadrobić zaległości!
W zależności od ochoty, jak i zawartości lodówki, zupę można podawać z jogurtem greckim (moja lżejsza alternatywa dla śmietany), serem z niebieską pleśnią, szczypiorkiem czy prażonymi pestkami dyni.

Jedno z moich ostatnich zajęć:


SKŁADNIKI:
  • 1 kg dyni
  • 2 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu (warzywnego lub z kurczaka)
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, a następnie podsmażyć na oliwie. Dynię i ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Warzywa dodać do cebuli i czosnku, chwilę razem podusić. Całość zalać bulionem, gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie (15-30 minut). Gotową zupę doprawić i zmiksować blenderem. Podawać z ulubionymi składnikami.






10 komentarze :

Anonimowy

Oj taka zupka z grzankami ...Pychotka !!! mK

Schokolade Inspirationen

Ciekawa jestem jak smakuje :)

kruszyna

Pyszna zupka, wczoraj robiłam baaardzo podobną. Tylko zamiast gałki muszkatołowej dodałam curry :))

Salvador Dali

mmmm, też baaardzo lubię zupę dyniową, pyszna jest!

ola in the kitchen

Oj tak szaleństwo dyniowe czas zacząć :D Masz fajnego psiaka :D

ev

Jeszcze nigdy nie miałam do czynienia z dynią w kuchni. Ale muszę to zmienić, ciągle myślę o uniwersalnym musie, takim do zup, czy ciast ;-)

martawkuchni.blog.pl

ależ ja ją uwielbiam:) twoja wygląda wyśmienicie:)

galantyna.pl

Nie ma to jak zupa dyniowa jesienią, my lubimy z duża ilością gałki muszkatołowej i odrobinką świeżego chilli !

AZgotuj!

Zauważyłam , ze Cię mało:(

moja pasja smaku

Wpraszam się na nią :D