niedziela, 20 października 2013

Precle






Precle były moim przeznaczeniem :) Najpierw przepis na Moich Wypiekach (z niego korzystałam), potem White Plate. Wiedziałam, że po prostu muszę je zrobić. Wielkim fanem precli okazał się B. Nie musiałam pytać jak ocenia je w naszej domowej skali (takie sobie, dobre, dobre - zrób znowu za jakiś czas, dobre- zrób ponownie w miarę szybko), wszystko zniknęło w tempie błyskawicznym :)
Precle najlepsze są pierwszego dnia.

SKŁADNIKI: (6 dużych precli)

  • 1 szklanka letniej wody
  • 2/3 łyżki cukru 
  • 2 niecałe łyżeczki soli
  • 5 g drożdży instant
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 38 g masła roztopionego i wystudzonego


Dodatkowo:
  • 2 litry wody
  • 5 łyżek sody oczyszczonej
  • sól grubo mielona 
  • 1 żółtko wymieszane z wodą do posmarowania precli
Wymieszać suche składniki, dodać wodę i masło. Zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
W garnku zagotować wodę z sodą.
Wyrośnięte ciasto krótko zarobić, podzielić na 6 części. Z każdej części uformować długi wałeczek, a następnie złożyć w precla. Odłożyć na papier lub matę do pieczenia. Każdego precla obgotować w wodzie z sodą przez 30 sekund i odłożyć z powrotem na papier lub matę do pieczenia.
Precle posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać solą. 
Piec w temperaturze 230 C (termoobieg) 13-15 minut, aż będą brązowe.



11 komentarze :

Anonimowy

Cudowne na niedzielne sniadanko +pyszna kawa ...To jest TO !!! mK

Hired

Nie tylko na niedzielne :) ale fakt, kawa do tego idealnie pasuje :)

ladylaura.

Pożarłabym co do jednego ,piękne ci wyszły. Pozdrawiam.

Garnkomania!

to jest to :) uwielbiam

martawkuchni.blog.pl

o rety precle:) porywam jednego bo nie mogę się oprzeć:) wyglądają fantastycznie:)

Salvador Dali

jak ci się cudownie przyrumieniły! Chciałabym być wtedy u Ciebie w domu, mieć masło pod ręką lub miód... <3

galantyna.pl

Och, jakie śliczne pyszności!

ola in the kitchen

O ja też bardzo lubię domowe precle :D

Schokolade Inspirationen

Idealne ;)

AZgotuj!

Jak pięknie wypieczone. Perfekcyjne:)

Anonimowy

Jadłam dziś je u Ciebie - są niebywale pyszne!!! Maślane, wilgotne i biją te krakowskie na łeb! Rewelacja :-)
rb