SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej
- 45 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 600 g rabarbaru + łyżka cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka
- 100 g mąki
- 60 g masła
- 50 g cukru
Z łyżki mąki, łyżki cukru, drożdży i połowy mleka (lekko podgrzanego) zrobić zaczyn, odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić, lekko wystudzić. Do wyrośniętego zaczynu dodać masło, jajka, mąkę pszenną, resztę mleka, cukier i szczyptę soli. Ciasto dobrze zarobić, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć, odstawić, aż podwoi swoją objętość.
Rabarbar obrać, pokroić na około 1 cm kawałki, posypać cukrem i cynamonem.
Kruszonka- mąkę i cukier zalać roztopionym masłem, dobrze wymieszać, schłodzić.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch poukładać lekko odsączony rabarbar oraz kruszonkę.
Piec w temperaturze 180C (termoobieg) około 40 minut.
13 komentarze :
Wspaniałe ciacho, jakiś czas temu robiłam z rabarbarem i kruszonką tez szybko znikało, pozdrawiam :)
Kocham drożdżowe z rabarbarem z duuuużą warstwą kruszonki ! Ja bym ja podwoiła Ewuniu ;-)
W swoim sobotnim -podwoiłam :-)))
Przepis na samo ciasto- bardzo podobny miałyśmy .
Kruszonki było raz więcej i dorzuciłam do niej migdały 100g ! Polecam!
R.
i dla mnie maj- to rabarbar i szparagi ! wyglada przepysznie i pewnie tak smakuje ! szkoda ze tak szybko znika !
mK
aj, aj... <3
wygląda cudownie, aż ślinka cieknie.. kocham drożdżowe wypieki!
Uwielbiam takie ciacha :)
wygląda świetnie, tez przepadam za rabarbarem :)
Porywam kawałeczek ! Ciacho wspaniale się prezentuje :)
Moja ulubiona klasyka :D Pychota!
Moje ukochane <3
Rewelacyjnie wygląda :) Dziś takie jadłam, pycha! <3
http://wenus-lifestyle.pl/2014/06/piwna-plukanka-do-wlosow/
domowe lody - prosty przepis
Super ciasto wyszło przepyszne :) Świetny przepis
Rabarbar w cieście drożdżowym to najlepsze połączenie na świecie :) Mmmm pycha
Yhm... Drożdżowe... Lubię to!
I to z rabarbarem, oj jadłabym, jadłabym.