wtorek, 20 maja 2014

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką





Jak maj, to koniecznie rabarbar :) Ciasto drożdżowe z kruszonką zażyczył sobie B. po naszej sobotniej wyprawie na targ (choć do dzisiaj wypomina mi spektakularną klęskę, gdy dawno temu do ciasta z rabarbarem dałam sól zamiast cukru :). Jako rekomendację napiszę, że połowa blachy zniknęła zanim dobrze wystygła. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej
  • 45 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 600 g rabarbaru + łyżka cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka
  • 100 g mąki
  • 60 g masła
  • 50 g cukru

Z łyżki mąki, łyżki cukru, drożdży i połowy mleka (lekko podgrzanego) zrobić zaczyn, odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić, lekko wystudzić. Do wyrośniętego zaczynu dodać masło, jajka, mąkę pszenną, resztę mleka, cukier i szczyptę soli. Ciasto dobrze zarobić, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć, odstawić, aż podwoi swoją objętość.
Rabarbar obrać, pokroić na około 1 cm kawałki, posypać cukrem i cynamonem.
Kruszonka- mąkę i cukier zalać roztopionym masłem, dobrze wymieszać, schłodzić.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch poukładać lekko odsączony rabarbar oraz kruszonkę.
Piec w temperaturze 180C (termoobieg) około 40 minut.



13 komentarze :

Urszula - Proste potrawy

Wspaniałe ciacho, jakiś czas temu robiłam z rabarbarem i kruszonką tez szybko znikało, pozdrawiam :)

Anonimowy

Kocham drożdżowe z rabarbarem z duuuużą warstwą kruszonki ! Ja bym ja podwoiła Ewuniu ;-)
W swoim sobotnim -podwoiłam :-)))
Przepis na samo ciasto- bardzo podobny miałyśmy .
Kruszonki było raz więcej i dorzuciłam do niej migdały 100g ! Polecam!
R.

Anonimowy

i dla mnie maj- to rabarbar i szparagi ! wyglada przepysznie i pewnie tak smakuje ! szkoda ze tak szybko znika !
mK

Salvador Dali

aj, aj... <3
wygląda cudownie, aż ślinka cieknie.. kocham drożdżowe wypieki!

Poezja Smaku

Uwielbiam takie ciacha :)

horeca service

wygląda świetnie, tez przepadam za rabarbarem :)

Paulina Urbańczyk

Porywam kawałeczek ! Ciacho wspaniale się prezentuje :)

ola in the kitchen

Moja ulubiona klasyka :D Pychota!

Magda C.

Moje ukochane <3

wenus-lifestyle

Rewelacyjnie wygląda :) Dziś takie jadłam, pycha! <3
http://wenus-lifestyle.pl/2014/06/piwna-plukanka-do-wlosow/
domowe lody - prosty przepis

Anonimowy

Super ciasto wyszło przepyszne :) Świetny przepis

Scandale

Rabarbar w cieście drożdżowym to najlepsze połączenie na świecie :) Mmmm pycha

Marta W

Yhm... Drożdżowe... Lubię to!
I to z rabarbarem, oj jadłabym, jadłabym.